Незалежна і єдина, будь навіки, Україно!

31 рік тому було відновлено державну незалежність України.

Зараз ми її відстоюємо.

Незалежність здобувається у боротьбі.

 

Головнокомандувач Збройних Сил України

генерал Валерій Залужний

В історії українського народу є події, які мають надзвичайне значення, вони не втратили своєї актуальності й по сьогоднішній день. Однією з таких подій є здобуття незалежності 1991 року.

День Незалежності України – головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді.

До своєї незалежності Україна йшла довгим шляхом. Її початком є існування Антської держави, державного об’єднання полян Русі, згодом об’єднання Руської держави з центром у Києві. З розпадом Київської держави традиції державності перейшли до Галицько-Волинського князівства. Далі було Литовсько-Руське велике князівство, у складі якого Київська і Волинська землі користувалися значною автономією. У XVII ст. на території сучасної України починає формуватися Козацька держава. Понад сто років козаки боролися за незалежність України, але досягти її їм так і не вдалося. У XVIII ст. український народ втратив свою державність та опинився у межах двох імперій – Російської та Австрійської на наступних двісті років. У XIX - на початку XX ст. зароджується і розвивається український національний рух, який привів до Української революції 1917-1921 pр. та відродження української державності. Формується Центральна Рада, яка своїм ІІІ Універсалом проголошує про створення Української Народної Республіки, а IV Універсалом оголошує незалежність УНР. У 1919 році Акт Злуки засвідчив соборність українських земель. Однак УНР, як держава, проіснувала не довго. Український народ втратив шанс мати власну державу до кінця ХХ ст. Після серпневого путчу в Москві, 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради республіки проголосила незалежність України та створення самостійної держави – України. Це означало, що Українська держава має свою неподільну й недоторканну територію, на якій діють виключно Конституція і закони України. Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, на який винесли лише одне запитання – «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Понад 90% українців в усіх областях країни висловили схвальну думку. Ця визначна дата навічно увійшла в історію молодої держави золотою сторінкою її біографії, започаткувала нову епоху в житті українського народу, законодавчо закріпила його вікові, демократичні прагнення до національного відродження, духовної свободи, економічного зростання, культурного піднесення.

Але свою незалежність Україна змушена і сьогодні виборювати зі зброєю у руках. Територіальні претензії до України російські високопосадовці почали висловлювати ще з 1991 року, з моменту проголошення незалежності України. Фактично це знайшло своє вираження у невизнанні українського статусу Криму російською Верховною Радою і перебиранні контролю над Чорноморським флотом. Після приходу до влади президента путіна активізувалась діяльність російських спецслужб проти України, зокрема, через створення проросійських організацій, економічний тиск, посилення збройних сил, пропаганду. У лютому 2014 року, скориставшись зміною влади в Україні, росія захопила і анексувала Крим, а в квітні 2014 загони російських найманців почали захоплювати міста на Донбасі. При спробі ЗСУ звільнити захоплені міста (травень-серпень 2014) росія задіяла регулярні підрозділи своїх збройних сил, що зупинило наступ ЗСУ. Спробою врегулювати конфлікт були Мінські домовленості, укладені при посередництві Німеччини і Франції. Внаслідок них важке озброєння було відведено, «гаряча фаза» війни призупинилася, але у повному обсязі домовленості виконані не були; сторони приступили до укріплення позицій на фронті.

Навесні 2021 росія зосередила біля кордонів з Україною значні військові сили з технікою, частково відвівши їх до літа цього ж року, але восени накопичення військ поблизу українських кордонів розпочалося знов. 1 лютого 2022 року росія офіційно «визнала» «державами» створені в окремих районах Донецької та Луганської областей України терористичні утворення «Луганська народна республіка» та «Донецька народна республіка».  24 лютого 2022 року президент рф оголосив початок т.зв. «спеціальної військової операції» під приводом здійснення т.зв. «демілітаризації та денацифікації України». Після цього, близько четвертої години ранку, були здійснені ракетні удари по всій території України, а російські війська здійснили широкомасштабне вторгнення на територію нашої держави, увійшовши з боку рф, білорусі та тимчасово окупованого Кримського півострова.

Оборонний сектор України розпочав чинити гідну відсіч окупантові вздовж всієї лінії фронту. Активний спротив з боку Збройних Сил України, сил територіальної оборони та українських громадян спричинив значні втрати російських окупантів та зламав плани кремля щодо здійснення «бліцкригу», захоплення Києва та ключових міст і зміни влади в Україні. З першого дня вторгнення росія порушує правила ведення війни і норми міжнародного права та масово чинить воєнні злочини та злочини проти людяності, вбиваючи цивільних, руйнуючи інфраструктуру та депортуючи населення. Російська влада веде активну інформаційну війну та застосовує пропаганду. Росія тимчасово захопила та утримує близько 20% території України. Війна росії проти України є не стільки регіональним, скільки цивілізаційним конфліктом. Демократична Україна веде війну за незалежність проти російського неоколоніалізму, який уособлений авторитарним режимом, що відкидає право на існування самостійної української нації. Україна захищає увесь ліберально-демократичний світ від спроб ревізіонізму існуючого світопорядку, базованого на верховенстві права. Натомість росія прагне змінити баланс сил, застосовуючи принцип права сили.

Для України нинішня війна – це війна за незалежність, за збереження української державності та виживання українського народу. Для росії – це чергова стадія великої імперської війни, націленої так зване «відновлення історичної росії». Відповідно до їх недавніх роз’яснень, метою війни є «повернення (відторгнення) територій, які належать іншим державам», а також «їх зміцнення», установлення військового та політичного контролю над територіями, що входили до 1991 року до складу СРСР.

Але Україна переможе і відновить суверенітет та територіальну цілісність у міжнародно-визнаних кордонах, включно з окупованими в 2014 році частинами Донецької та Луганської областей, Автономною Республікою Крим та містом Севастополь.

Росія має сплатити компенсації за завдані Україні масові руйнування. Військові злочинці повинні понести відповідальність. Україна має отримати чіткі та дієві міжнародно-правові гарантії безпеки. Росія має бути позбавлена спроможностей до збройної агресії у майбутньому. Україна створить умови для добровільного повернення біженців та внутрішньо переміщених осіб на території, з яких вони були змушені виїхати через військову агресію Росії. Після війни Україна, пройшовши шляхом реформ, приєднається у якості повноправного члена до європейських та євроатлантичних інституцій, що зафіксовано в Конституції України.

«Сьогодні, коли наш народ воює за незалежність, ми — у своєму праві в усіх сенсах цього слова — історично, політично, культурно і, що дуже важливо — юридично. Зокрема, й на цьому базується впевненість нашого народу в перемозі. Маємо пам’ятати, скільки всього довелося пережити нашому народу, поки стало можливим відновити суверенітет і незалежність України. … Ми вистоїмо. Ми переможемо. Відвоюємо своє, відбудуємо своє життя. Ми зробимо це разом – тільки так це можливо. Це наш обовʼязок перед усіма поколіннями нашого народу, які боролися за нашу свободу і суверенітет України».

Президент України Володимир Зеленський.

З нагоди 31-ї річниці  Незалежності України у читальній залі бібліотеки представлена тематична виставка: «Незалежна і єдина, будь навіки, Україно!». Добірки матеріалів виставки презентують книжкові видання, що містять інформацію про минуле і сучасне України, висвітлюючи  історію становлення та сучасність Незалежної України, а також нотні видання, передусім Державний Гімн України, який є одним з головних символів України та  нотні видання композиторів  України і Срібної Землі.

Вітаємо з головним державним святом - Днем Незалежності України!

Бажаємо міцного здоров’я, щастя,  достатку, миру на нашій рідній землі

 та подальших творчих успіхів заради процвітання нашої Незалежної України!

Опубліковано:
29 Березня 2024