Василю Гайдуку – 85!!!

Саме музикант-універсал – диригент, співак, композитор, педагог – є вирішальною постаттю в музиці. Подібне явище «акумуляції» в одній особі різновидів творчості традиційно характерне для української культури – пригадаймо хоча б  Миколу Лисенка, Станіслава Людкевича, Миколу Леонтовича, Василя Барвінського.

Педагогічна і композиторська діяльність Василя Михайловича Гайдука,  заслуженого діяча мистецтв України, ветерана Ужгородського музичного фахового коледжу імені Д. Є. Задора, члена Національної спілки композиторів України, лауреата всеукраїнської композиторської премії «Псалми третього тисячоліття» та обласної премії імені Д. Задора, заступника голови Закарпатського обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки, володаря міжнародної премії «Карпатський ведмідь», пов’язані давно,  тісно і нерозривно.

Невтомно працюючи понад 48 років на викладацькій роботі у Мукачівському педагогічному та Ужгородському музичному фаховому коледжі імені Д. Є. Задора, самовіддано керуючи хоровими колективами Мукачівщини і Ужгородщини, він  уже давно отримав заслужене визнання у мистецьких колах Закарпаття та за її межами.

Хорові твори В. Гайдука, його кантати, ораторії, поеми, романси, обробки пісень, дитяча музика неодноразово успішно звучали  в багатьох філармонійних залах України, соборах, церквах, будинках культури, в концертах,   фестивалях, конкурсах, оглядах, звітах.

У виконанні  лауреатів міжнародних конкурсів Національного заслуженого академічного Українського народного хору імені Г. Верьовки, Національної чоловічої хорової капели імені Л. Ревуцького, заслуженої академічної хорової капели «Трембіта», камерних хорів  «Хрещатик», «Кредо» (Київ), «Cantus» (Ужгород),  «Відлуння» (Дрогобич), заслуженого академічного Закарпатського народного хору, Чернігівського військового камерного хору, багатьох інших колективів і солістів музика В. Гайдука знаходила і знаходить безпосередній відгук у душах і серцях тисяч шанувальників академічного музичного мистецтва.

Зокрема,  концерт «Христос Воскрес» Василя Гайдука був активно включений в роботу лауреата міжнародних конкурсів камерного хору «Відлуння» м. Дрогобича  і після досконалого вивчення цей твір завжди є в репертуарі «Відлуння». Вперше він яскраво пролунав у 1999 році в Києві на конгресі духовної молоді і конкурсі духовної музики. Концерт «Христос Воскрес» успішно пролунав також в Ареццо (Італія) на конкурсі духовної музики в 2005 році. Відтоді цей твір постійно – щорічно – виконується на Великдень у Дрогобичі в Катедральному храмі Пресвятої Трійці. Не зайвим буде відзначити, що юні хористи «Відлуння» полюбили твори ужгородського композитора: в його репертуарі, хоч хор є церковним, є не тільки духовні твори. Вивчено дві закарпатські народні пісні в опрацюванні В. Гайдука з розділу «З народної криниці» його збірника: «Ой на горі», «Од Бучка», також «Колискова».

Митець оволодів найскладнішими жанрами професійного музичного мистецтва, включаючи такі, як ораторія, кантата, вокально-симфонічна поема.

Відчутним результатом багаторічної плідної композиторської  діяльності Василя Гайдука є опублікована  у 2006 році  об’ємна (418 ст.) поліжанрова авторські збірки «Мої скарби», «Краю мій, Карпати милі» (437 ст.), які до всього є прекрасним посібником для навчально-методичної, наукової, естетично-виховної діяльності  сучасних і майбутніх поколінь професіоналів академічного та аматорського хорового мистецтва Закарпатського краю та України.

Особливе місце в творчості  композитора займають 12 хорових концертів, прекрасно зінтерпретовані і записані провідним вітчизняним колективом – заслуженою академічною хоровою капелою «Трембіта» (художній керівник і головний диригент – Микола Кулик)  та опера «Зоря Біловежі» (лібрето Василя Густі), яка готується до постановки заслуженим академічним Закарпатським народним хором (художній керівник і головний диригент – Наталія Петій-Потапчук).

Композиторська і музично-громадська діяльність Василя Гайдука є важливою складовою закарпатської професійної музичної культури та помітним явищем на музичних теренах сучасної України.

Глибинність творчої натури, вміння працювати із людьми, високий педагогічний  і мистецький хист, досконале  володіння музичним фахом сподвигли Василя Михайловича Гайдука до оригінального, глибоко національного композиторського вираження в десятках кращих його творів.

Завдяки своїй яскравій, творчо-самобутній, сумлінній, багатолітній музично-педагогічній  та композиторській  діяльності Василь Михайлович Гайдук  безперечно заслужив великої пошани та подяки.

В численних  творах Василя Гайдука  талановито втілені різноманітні  образні сфери - героїка,  мрійливість, філософська  споглядальність, драматична патетика.

Музика композитора органічно спирається на карпатську народну інтонацію,  поєднує в собі динамізм і багатство розвитку, творчу «родзинку» і композиторську винахідливість, тонке відчуття специфіки вокального, хорового, оркестрового звучання.   

Доробок  закарпатського митця  включає  в себе  найвагоміші жанри професійної музики – концерти, поеми,  кантати, ораторії, сюїти, вокальні та інструментальні цикли, музику для дітей,  більше 120 романсів і  обробок закарпатських народних пісень для солістів, різних складів вокальних ансамблів та хорів.

Творчість В. Гайдука  відображає  благодатну  спадкоємність національних  традицій  багатьох поколінь, споріднює його музику з творчістю українських композиторів-класиків. Доречно тут  провести паралелі  з діяльністю  Костянтина  Матезонського в Закарпатті,   Михайла  Вербицького в Галичині. В. Гайдук як хоровий диригент і композитор  якнайкраще уособлює цю спадкоємність.

У дні його славного ювілею бажаю Маестро міцного здоров’я, натхнення, успіхів, нових цікавих прем’єр!

 

ЛЕСЯ ДИЧКО

Народна артистка України

Лауреат Шевченківської премії

Професор НМАУ імені П. Чайковського

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=dv1hiTHCQWQ&ab_channel=DelixUFX 

 

https://www.youtube.com/watch?v=01L7geagL90&ab_channel=DelixUFX

Опубліковано:
29 Березня 2024